Skat
Der er skattemæssigt forskel på, om du investerer som privatperson eller selskab. Der er også forskel på, om du investerer din almindelige opsparing, din pensionsopsparing eller en børneopsparing. Og så er der fx særlige skatteregler, hvis du benytter en aktiesparekonto.
På siden her kan du få et overblik over de generelle skatteregler, der er gældende ved investering i Sparindex-fondene. De generelle oplysninger, der præsenteres på siden, skal ikke betragtes som rådgivning. Individuelle forhold kan påvirke beskatningen af din investering.
Indhold


Private
Når du investerer som privatperson, er der forskellige skatteregler alt efter, om du investerer fx din almindelige opsparing (frie midler), på en aktiesparekonto, en pensionsopsparing eller en børneopsparing.
Frie midler – almindelig opsparing
Når du investerer din almindelige opsparing – dvs. penge, der ikke er bundet i fx din pension eller investeret via en aktiesparekonto – afhænger beskatningen af, hvilken type fond, du investerer i, herunder om fonden er udbyttebetalende (også kaldet udloddende) eller akkumulerende, og om den hovedsageligt investerer i aktier (er aktiebaseret) eller obligationer (er obligationsbaseret).
sparindex rådgiver ikke
Vær opmærksom på at individuelle forhold kan påvirke beskatningen. Sparindex er ikke skatterådgivere og kan således ikke rådgive om dine personlige skatteforhold.
Udloddende aktiebaserede afdelinger
Gevinster og tab opgøres efter realisationsprincippet. Det vil sige, at der betales skat ved afståelse, altså når du sælger din investering eller modtager et evt. udbytte.
Gevinster og udbytter beskattes som aktieindkomst. Der tilbageholdes automatisk a conto skat på 27% af udbytter ved udbetalingen. Aktieindkomst op til 65.700 kr. (beløbsgrænsen i 2025) beskattes med 27%, mens aktieindkomst herudover beskattes med 42%.
Tab kan modregnes i gevinster og udbytter fra aktier, der er optaget til handel på et reguleret marked samt gevinster og udbytter fra aktiebaserede fonde, der beskattes som aktieindkomst. Et overskydende tab fra modregning kan fremføres til modregning i tilsvarende gevinster og udbytter i efterfølgende år uden tidsbegrænsning. Det er en betingelse for modregning af tab, at Skattestyrelsen har modtaget oplysning om erhvervelsen af beviser efter reglerne i skatteindberetningsloven. Indberetningen foretages typisk af fondshandleren eller depotføreren – dvs. din bank eller handelsplatform.
Sparindex-fonde der er udloddende aktiebaserede afdelinger:
Udloddende obligationsbaserede afdelinger
Gevinst og tab, herunder udbytter, beskattes som kapitalindkomst, hvilket vil sige, at nettoskatteprocenten er afhængig af dine øvrige indkomstforhold. Den vil være mellem ca. 25% og ca. 42% ekskl. kirkeskat.
Gevinst og tab opgøres som hovedregel efter realisationsprincippet du har valgt, at gevinst og tab på obligationer, der er optaget til handel på et reguleret marked, skal opgøres efter lagerprincippet.
Du kan fradrage realiserede kurstab på investeringsbeviser i obligationsbaserede fonde i anden kapitalindkomst. Det er en betingelse for fradrag for tab, at Skattestyrelsen har modtaget oplysninger om erhvervelsen af investeringsforeningsbeviserne efter reglerne i skatteindberetningsloven, hvilket normalt indberettes af din fondshandler eller depotfører.
Sparindex-fonde der er udloddende obligationsbaserede afdelinger:
Akkumulerende afdelinger
Gevinst og tab på akkumulerende fonde beskattes efter lagerprincippet som kapitalindkomst. Det betyder, at både årets realiserede og urealiserede nettogevinster skal opgøres ved årets udgang og beskattes i indkomståret.
Hvis en akkumulerende aktiebaseret fond er på Skattestyrelsens såkaldte positivliste, beskattes den efter lagerprincippet som aktieindkomst i stedet for kapitalindkomst. Bemærk at den ene akkumulerende aktiebaserede fond, Sparindex udbyder, ikke er på Skattestyrelsens positivliste, og den beskattes således fortsat som kapitalindkomst.
Sparindex-fonde der er akkumulerende afdelinger:
Aktiesparekonto
Investerer du på en Aktiesparekonto, beskattes afkastet med 17% efter lagerprincippet, hvilket vil sige, at der beregnes skat hvert år på baggrund af både realiseret og urealiseret gevinst. Beregnes et tab, kan dette fremføres til efterfølgende indkomstår og anvendes i senere afkast på værdipapirer, der indgår i aktiesparekontoen.
Du kan kun investere i værdipapirer, der beskattes som aktieindkomst, på en aktiesparekonto. Dvs. at de Sparindex-fonde, som er aktiebaserede og udbyttebetalende, kan indgå.
Aktiebaserede akkumulerende fonde/investeringsselskaber, som er blevet godkendt som aktiebaserede af Skattestyrelsen og således er på Skattestyrelsens såkaldte positivliste, kan desuden indgå på en aktiesparekonto. Bemærk at ingen af Sparindex’ akkumulerende afdelinger er aktiebaserede i skattemæssig henseende, og de kan derfor ikke indgå på en aktiesparekonto.
Positivlisten er kun relevant for akkumulerende fonde/investeringsselskaber. Der er ikke behov for, at de af Sparindex-fondene, som er udbyttebetalende og aktiebaserede (fremgår af listen til højre) er på positivlisten, da de i forvejen har været aktieindkomstbeskattede.
Der kan foretages indskud på aktiesparekontoen i det omfang, den samlede værdi af aktiesparekontoen inklusive årets nettoindskud ikke overstiger et grundbeløb, der i 2025 bliver forhøjet til 166.200 kr. Grundbeløbet var 135.900 kr. i 2024. Værdien opgøres pr. 31. december og danner grundlag for, i hvilket omfang der kan foretages nettoindskud i det følgende kalenderår. Der kan dog, uanset om beløbsgrænsen er overskredet, foretages indskud på aktiesparekontoen til betaling af skat.
Ejeren kan frit foretage køb og salg af værdipapirer på aktiesparekontoen. Så længe købet sker for midler på aktiesparekontoen, og så længe provenuet ved salget indgår på aktiesparekontoen, betragtes køb og salg af aktier ikke som indskud og hævninger. Omlægning af aktiesparekontoens værdipapirbeholdning har således ikke i sig selv indflydelse på loftet.
Indskydes der på aktiesparekontoen værdipapirer, der allerede er i et frit depot, svarer dette til en afståelse, hvorfor der skal opgøres en avance for det pågældende papir.
Sparindex-fonde der kan anvendes til en aktiesparekonto:
Pension
Når du investerer din pensionsopsparing, bliver det samlede afkast beskattet med 15,3% efter lagerprincippet, hvilket vil sige, at du bliver beskattet hvert år af realiseret og ikke realiseret gevinst. Hvis der beregnes et tab, resulterer det i en negativ skat, som kan fratrækkes i skatten i efterfølgende år.
Det gør ingen forskel, om dine pensionsmidler er placeret i udbyttebetalende eller akkumulerende fonde, eller om fondene investerer i aktier eller obligationer. Du kan derfor vælge frit mellem samtlige Sparindex-fonde til din pensionsopsparing uden at skulle tænke på forskelle i beskatningen.
Sparindex-fonde der kan anvendes til en pension:
Alle Sparindex’ fonde
Børn og unge under 18
Børneopsparing
Det kan være fordelagtigt at overveje at investere en børneopsparing, da afkastet er skattefrit i bindingsperioden. Der kan maksimalt indskydes 6.000 kr. pr. år på en børneopsparing og 72.000 kr. i alt, hvor det, der evt. måtte komme af afkast, naturligvis ikke tælles med i grænserne.
Almindelig opsparing
Ud over en børneopsparing, kan børn og unge under 18 også investere en almindelig opsparing, men i modsætning til børneopsparingen er et evt. afkast her skattepligtigt.
Fortjeneste ved salg af investeringsbeviser er skattepligtig efter de samme principper, som er beskrevet under ”Frie midler – almindelig opsparing” på siden her. Dog har børn et personfradrag i kapitalindkomst, så der først skal betales skat, når kapitalindkomsten overstiger 51.600 kr. (personfradraget i 2025). Personfradraget gælder ikke for aktieindkomst.
På grund af personfradraget kan det være fordelagtigt for børn og unge under 18 at investere i akkumulerende fonde, der beskattes som kapitalindkomst efter lagerprincippet. Så længe barnets samlede indkomst ikke overstiger 51.600 kr., skal der ikke betales skat af gevinster på denne type fonde.
Investeres der i udbyttebetalende fonde, som er obligationsbaserede, indgår udbyttet i kapitalindkomsten.
Investeres der i udbyttebetalende fonde, som er aktiebaserede, indgår realiserede kursgevinster og udbytter som aktieindkomst, hvor personfradraget ikke er gældende, og der skal således betales skat som i principperne beskrevet under ”Frie midler – almindelig opsparing”.
Hvis barnet har fået investeringsbeviser som gave af forældrene, eller de er købt for penge, som er givet i gave af forældrene, skal udbytte beskattes hos forældrene indtil udgangen af det år, hvor barnet fylder 18, mens fortjeneste eller tab ved salg beskattes hos barnet.
Sparindex-fonde der kan anvendes til børneopsparing og opsparing hos børn og unge under 18:
Alle Sparindex’ fonde
Virksomhedsordningen
Hvis du er selvstændig erhvervsdrivende, har du mulighed for at vælge at benytte dig af virksomhedsordningen. Anvender du virksomhedsordningen betyder det, at du deler din økonomi op i en virksomhedsdel og en privatdel, som beskattes forskelligt.
Hvis du investerer for midler i virksomhedsordningen, indgår afkastet i virksomhedsindkomsten og beskattes på lige fod med øvrig virksomhedsindkomst. Lagerprincippet anvendes, hvilket vil sige, at der skal betales skat årligt af både realiserede og ikke realiserede gevinster. Du kan kun investere i obligationer og akkumulerende fonde omfattet af aktieavancebeskatningslovens §19 for midler i virksomhedsordningen. Investeres der i andre former for værdipapirer, betragtes det som en privat hævning fra virksomheden.
Sparindex-fonde der kan anvendes i virksomhedsordningen:
Selskaber
Investeres der selskabsmidler, beskattes gevinster som almindelig selskabsskattepligtig indkomst, og tab kan fradrages. Lagerprincippet anvendes.
Det gør ingen forskel skattemæssigt, hvilken type fonde, der investeres i, og selskaber kan derfor frit vælge mellem samtlige Sparindex-fonde uden at skulle tænke på forskelle i beskatningen.
Sparindex-fonde der kan anvendes til investering med selskabsmidler
Alle Sparindex’ fonde
Ordbog
Realisationsbeskatning
Ved realisationsbeskatning/beskatning efter realisationsprincippet beskattes gevinster og tab ved såkaldt afståelse, som er, når du sælger din investering eller modtager et udbytte. Det vil altså sige, at du ikke nødvendigvis behøver at betale skat af din investering løbende ud over i det omfang, der måtte blive udbetalt udbytte. Realisationsprincippet er fx typisk forbundet med udbyttebetalende, danske investeringsforeninger.
Lagerbeskatning
Ved lagerbeskatning/beskatning efter lagerprincippet beskattes gevinster og tab hvert år, uanset om de er realiserede eller urealiserede. Det vil altså sige, at du bliver beskattet af en evt. årlig gevinst, uanset om du har solgt din investering eller ej. Lagerprincippet er fx typisk forbundet med akkumulerende fonde/investeringsselskaber og udenlandske fonde.
Aktieindkomst
Aktieindkomst beskattes i 2025 med 27% af de første 65.700 kr. (progressionsgrænsen i 2025). Aktieindkomst ud over 65.700 kr. beskattes med 42%. Det kan fx være gevinst/tab på investeringer for frie midler i aktier eller aktiebaserede udbyttebetalende fonde i Danmark på et almindeligt depot, der beskattes som aktieindkomst.
Kapitalindkomst
Beskatning af kapitalindkomst kan afhænge af dine øvrige indkomstforhold, men beskattes som udgangspunkt med op til ca. 37% (ekskl. evt. kirkeskat) for en indkomst op til 52.400 kr. (2025) og mellem 37% og 42% (ekskl. evt. kirkeskat) af resten. Det kan fx være gevinst/tab på obligationsbaserede fonde eller akkumulerende fonde (investeringsselskaber), der ikke er godkendt som aktiebaserede ved skat (på den såkaldte positivliste), der beskattes som kapitalindkomst.
Frie midler
Frie midler er din almindelige opsparing, som ikke er bundet i særlige ordninger som fx pension eller børneopsparing. Det er altså den del af din formue, som du i princippet ville kunne bruge her og nu.
Aktiesparekonto
En aktiesparekonto er en konto til investering, hvor der gælder særlige skatteforhold, men hvor der til gengæld er et loft for, hvor meget du må indskyde på kontoen. Gevinst/tab fra investeringer på aktiesparekontoen beskattes med 17% efter lagerprincippet. Du kan maksimalt indskyde 166.200 kr. på en aktiesparekonto i 2025. Du kan kun investere i aktier eller aktiebaserede fonde på en aktiesparekonto.
Børneopsparing
En børneopsparing er en særlig ordning, som oprettes gennem et pengeinstitut, hvor der over en årrække kan indskydes penge. Der kan maksimalt indskydes 6.000 kr. årligt og maksimalt 72.000 kr. i alt. Investeringer på en børneopsparing er ikke skattepligtige, og det kan dermed skattemæssigt være særligt attraktivt at investere midlerne på en børneopsparing.
Virksomhedsordning
Virksomhedsordningen giver selvstændige erhvervsdrivende mulighed for at dele økonomien op i en privat del og en virksomhedsdel. Hvis der investeres for midler i virksomhedsdelen, indgår evt. gevinst/tab som en del af virksomhedsindkomsten.
Aktiebaseret
Aktiebaseret betyder i skattemæssig henseende en udbyttebetalende fond, hvor de underliggende investeringer i overvejende grad (>50%) er aktier, eller en akkumulerende fond (investeringsselskab), hvor de underliggende investeringer i overvejende grad (>50%) er aktier og hvor investeringsselskabet er godkendt som aktiebaseret af Skattestyrelsen.
Obligationsbaseret
Obligationsbaseret betyder i skattemæssig henseende en fond, der i overvejende grad (>50%) investerer i obligationer.