

Sådan kommer
du i gang
Det er nemt og enkelt at komme i gang med at investere i Sparindex. Sparindex-fondene er danske, børsnoterede fonde, som kan købes via netbank eller visse handelsplatforme.
Med Sparindex får du bred risikospredning og lave omkostninger. Fondene følger markedsudviklingen, så du slipper for at udvælge enkeltaktier og kan investere langsigtet – enkelt, effektivt og uden unødige bekymringer.
Indhold
Sådan investerer du i Sparindex-fondene
I praksis køber du såkaldte ‘investeringsbeviser’, når du investerer i Sparindex-fondene. Beviser er andele af fonden, som typisk starter med en kurs på 100 ved lancering af fonden. Derefter ændrer kursen sig i takt med værdien af de aktier eller andet, fonden investerer i, udbetaling af udbytte, osv. Det kaldes den ‘indre værdi’.
Når du investerer i en Sparindex-fond, køber du et antal beviser, som svarer til det beløb, du ønsker at investere (minus evt. handelsomkostninger/kurtage), delt med den gældende aktuelle købskurs på beviserne – i praksis omtrent som hvis du køber aktier i en virksomhed.
Beviserne handles på børsen i København og kan normalt handles på bankdage. Skal du bruge de midler, du har investeret, kan dine beviser i Sparindex-fondene nemt sælges igen på samme måde.
Til forskel fra aktier er det ikke købere og sælgere i markedet, der primært styrer kursen på beviser i Sparindex-fondene. Derimod er kursen fastsat baseret på indre værdi, som opgøres af den aktuelle værdi på markedet af den underliggende sammensætning af aktier, fonden investerer i.
For at investere i
Sparindex-fonde skal du have
et værdipapirdepot i din netbank eller på en handelsplatform
Har du ikke et depot, er det nemt at oprette.
Du kan typisk gøre det online i netbanken eller ved en handelsplatform.
Din sikkerhed når du handler Sparindex-beviser
Som udgangspunkt handler du beviser med andre investorer eller Sparindex’ market maker, som har til opgave at sikre, at der kan handles beviser i markedet. Hvis der ikke er andre investorer, der vil handle, kan der oprettes eller lukkes beviser i fondene. Det gør, at beviserne kan handles til tæt på deres reelle værdi og minimerer risikoen for, at bud og udbudssituationen påvirker kurserne.
Du kan se aktuelle kurser for beviser i Sparindex-fondene på vores hjemmeside, og de vil typisk også fremgå, når du handler via din netbank eller handelsplatform.
Der er intet fastsat minimumsbeløb, du skal investere i Sparindex for at komme i gang. I praksis er det blot kursen på et investeringsbevis, der afgør din minimumsinvestering. Det kan i sagens natur variere, men er typisk mellem 100 kr. og 200 kr.
1. inden du
investerer
Inden du investerer, bør du overveje følgende
Skab det rette udgangspunkt
Inden du investerer, er det en god idé at gøre dig nogle grundlæggende overvejelser vedrørende dine behov, din risikovillighed og de praktiske forhold som skat og omkostninger. Herunder finder du en række spørgsmål, der kan hjælpe dig godt i gang.
Behov og formål med investeringerne?
Det kan være en god ide at have
en lang tidshorisont.
Din risikoprofil – er du parat til store udsving eller vil du minimere risikoen for tab?
Husk på at investering altid er forbundet med risiko for tab.
Bestemte geografier eller sektorer, du vil investere i?
Styr på omkostningerne?
Har du styr på beskatning af din investering?
Overvej at søge rådgivning, hvis du er i tvivl om, hvad der er rigtigt for dig
Sparindex yder ikke rådgivning
eller anbefaler særlige fonde.
For at kunne investere skal du bruge et depot til værdipapirer
Der kan være forskel på omkostninger og services
Når du skal oprette et depot og investere ved et pengeinstitut eller en handelsplatform, kan det være en god idé at undersøge omkostningerne til fx kurtage (handel) og depot, og om du får særlige fordele eller services ved at samle din forretning et sted.


Investér bredt og spred risikoen effektivt med Sparindex
2. når du vil
investere
Sæt penge ind på din konto
Når du har oprettet et depot og sat penge ind på den tilhørende konto, er næste skridt at finde den eller de fonde, du ønsker at investere i. Det er lettest at finde en fond, hvis du har dens ISIN-kode.
Kursen, du køber til, hvis du køber beviser i en Sparindex-fond, vil som regel være den såkaldte emissionskurs, som er fondens indre værdi + emissionstillægget for den pågældende fond. Emissionstillægget fremgår som en omkostning under fondens oplysninger. Derudover fratrækkes der også evt. kurtage til den bank eller handelsplatform, du køber gennem.
brug isin-koden til at finde fonden
Den nemmeste måde at finde fonden er at søge på dens ISIN-kode, som er en unik identifikationskode. Så undgår du forvirring med forkortelser eller forskellige binavne. Du kan se ISIN-koden for vores fonde i fondsoverblikket.
Overvej at investere løbende med fx en månedsopsparing
Visse pengeinstitutter og investeringsplatforme tilbyder investering for et fast beløb hver måned – og ofte uden kurtage ved køb. Det kan være en måde at holde disciplin og opbygge en investering over tid. Og der, hvor de faste køb er kurtagefrie, er en anden fordel at der kan investeres selv små beløb, uden de bliver udhulet af en minimumskurtage.
3. når du har
investeret
Husk på din langsigtede strategi og hold øje med risiko og fordeling
Hold løbende øje med risikoen
Ved investering i indeksfonde, er en af fordelene, at du ikke nødvendigvis behøver bekymre dig om, hvorvidt enkelte virksomheder klarer sig godt eller dårligt. Dog kan din porteføljes risikoniveau og fordelingen mellem forskellige typer investeringer ændre sig løbende i takt med markedernes udvikling. Derfor kan det være relevant løbende at overveje, om man fortsat har den portefølje, man har sat sig for.

Vær opmærksom på udbytte
Investerer du i udbyttebetalende Sparindex-fonde, skal du være opmærksom på den årlige udbetaling af udbytte. Det kan være relevant at overveje at geninvestere udbyttet. Læs evt. mere om udbytte her.