• Hvad er

    indeks­investering?

    Der er flere gode grunde til at vælge indeksinvestering med Sparindex. Bliv klogere på den omkostningseffektive og enkle måde at investere bredt på.

    Indeksinvestering giver mulighed for at opnå god risikospredning på en enkel og effektiv måde, fordi du med ét værdipapir kan følge markedet. Da forvaltningen er passiv, er omkostningerne typisk lavere.

    Hvad er en indeksfond?

    En indeksfond fungerer på den måde, at forvalteren af fonden følger et bestemt indeks. Det kan fx være det danske C25-indeks, der sammenfatter de 25 største og mest handlede aktier i Danmark. Dermed opnår investorer i fonden eksponering mod mange forskellige aktier på én gang.

    Passivt forvaltet fond
    Indeksfonde kaldes også ofte for passivt forvaltede fonde, fordi forvalteren ‘passivt’ følger et indeks i stedet for aktivt at udvælge og satse på enkelte individuelle aktier.

    Den eneste målsætning for en indeksfond er, at investorerne får et afkast, der så præcist som muligt følger indekset. Forvalteren forsøger at afspejle indekset ved at købe de aktier eller andre værdipapirer i den fordeling, der repræsenterer indekset bedst muligt og på den mest effektive måde.

    Effektiv afspejling
    Når en fond afspejler et indeks frem for at kopiere det fuldstændigt, er det fordi mange indeks rummer tusindvis af aktier, hvoraf flere kun har minimal vægt. At købe dem alle vil kræve unødig administration og øge omkostningerne. Ved i stedet at investere i en repræsentativ del af indekset holdes omkostningerne nede – til fordel for investorerne.

    Der findes mange forskellige indeks. De kan fokusere på bestemte geografiske områder, virksomhedsstørrelser, tage ekstra hensyn til bæredygtighed m.v. Her er et par eksempler på typer af indeks, Sparindex-fondene følger: 


    • Globale Aktier (markedsværdivægtet, globalt) 
    • Globale Aktier Min. Risiko (risikooptimeret, globalt) 
    • Bæredygtige Global (bæredygtighed, globalt) 
    • Europa Value (virksomhedstype, regionalt) 
    • OMX C25 (markedsværdivægtet, landespecifikt)


    Det gør det nemt at investere i specifikke typer aktier eller områder uden at skulle udvælge enkelte aktier.

    2. Forvalter køber

    Forvalter køber aktierne (eller en repræsentativ del af dem)
i indekset

    Indeksfonde adskiller sig derfor fra traditionelle aktivt forvaltede fonde, hvor forvaltere analyserer og udvælger specifikke aktier med det formål at opnå et afkast, der overstiger markedet.
     
    Mens aktivt forvaltede fonde både kan levere et afkast over eller under markedets,
søger en indeksfond at følge markedet så tæt som muligt for at levere et afkast efter omkostninger så tæt på
markedsafkastet som muligt. En indeksfonds performance kan således blandt andet måles ved dens ‘tracking error’, som er et mål for risikoen for afvigelser fra indekset.

    Historiske resultater udgør ikke nogen forudsigelse om fremtidigt afkast. Investering indebærer risiko, herunder mulighed for tab.

    Billigere, nemmere og mere bekymringsfrit
    Mange danskere investerer i en enkelt eller få aktier i håbet om at realisere høje afkast. Det indebærer dog den risiko, at udviklingen i en enkelt aktie kan få stor betydning for det samlede resultat. En bredere portefølje med mange forskellige aktier kan mindske risikoen, fordi tab i én aktie i mindre grad påvirker den samlede investering.

    Det kan dog være besværligt og tidskrævende, hvis du på egen hånd skal opbygge og vedligeholde en portefølje af mange forskellige typer aktier.

    At investere i fx en indeksfond med globale aktier, svarer til at have investeret i forskellige aktier på tværs af lande og sektorer. På den måde opnås en bred portefølje med stor risikospredning med et enkelt værdipapir.

    En anden væsentlig fordel er, at indeksinvestering typisk er forbundet med lavere omkostninger, fordi forvalterens mål er at følge markedet ud fra faste rammer og kriterier og derfor ikke skal analysere individuelle aktier.

    2. 

    Større risikospredning i forhold til investering
i enkeltaktier

    Sparindex-fondene kan benyttes på forskellige måder. Med indeksfonde kan du sammensætte en komplet portefølje uden selv at skulle udvælge og overvåge enkelte aktier. De kan også bruges som et supplement til en eksisterende portefølje af enkeltaktier og dermed give et bredt fundament, der følger markedet.

    En billig måde at investere på

    Indeksfonde som Sparindex har typisk lavere omkostninger – og det kan have stor betydning for dit afkast på langt sigt.

    Fordi der med passivt forvaltede indeksfonde ikke skal bruges tid og ressourcer på omfattende analyser for at udvælge specifikke aktier, er indeksinvestering typisk forbundet med lavere omkostninger for investorerne.

    Det langsigtede afkast
    Omkostninger trækkes løbende fra afkastet. Vælges en fond med høje omkostninger, kan det over tid have stor negativ effekt på det samlede afkast. Lavere omkostninger kan dermed have en positiv indvirkning på afkastet.

    Små forskelle i omkostninger kan få stor betydning over tid
.
    Den løbende omkostningsprocent for de aktiebaserede Sparindex-fonde ligger typisk mellem 0,3 % og 0,5 %. Ifølge Nationalbanken er den årlige omkostningsprocent i aktivt forvaltede fonde typisk omkring 1,5 %. Det svarer til en forskel på omkring 1 procentpoint. Over en længere investeringshorisont kan denne forskel have en betydelig effekt på et afkast. På grafen til højre kan du se, hvordan en forskel i omkostninger på 1,1 % årligt kan påvirke værdien af en investering over 30 år.

    Kilde: Danmarks Nationalbank – “Husholdningers investering i investeringsforeninger”, 2023.

    Høje omkostninger koster på afkastet

    De præsenterede scenarier er ikke en nøjagtig indikator for fremtidig udvikling. Det, du får, vil variere afhængigt af, hvordan markedet udvikler sig og hvor længe, du beholder din investering. Investering er forbundet med en risiko for tab.

    Flere og flere går over til indeksinvestering

    Indeksinvestering har vundet frem blandt investorer verden over – og tendensen ses også i Danmark. Ifølge tal fra Nationalbankens Statistikbank er andelen af private investorers formue i UCITS-aktiefonde, der er passivt forvaltede, steget fra ca. 9% i 2018 til ca. 28 % i 2025.

    Når du vil investere i indeksfonde, skal du være opmærksom på, at der både er danske og udenlandske muligheder. Sparindex-fondene er noteret på børsen i København, og det kan give visse fordele.

    Alle Sparindex-fondene er noteret på Københavns fondsbørs i danske kroner.

    Der findes også udenlandske ETF’er, som er noteret på børser i udlandet i udenlandsk valuta som fx euro eller dollars. Selv om ETF’er ofte har lave løbende administrationsomkostninger og de to muligheder ved første øjekast kan se helt sammenlignelige ud, skal du være opmærksom på forskelle fx i forhold til noteringsvaluta, kurtage. Disse forskelle kan medføre ekstra omkostninger ved handel af udenlandske papirer. Desuden er der forskel på beskatningen, hvor udenlandske ETF’er er lagerbeskattede (skat betales hvert år), mens der med Sparindex-fondene er mulighed for realisationsbeskatning (beskatning kun ved salg eller udbetaling af udbytte).

     

    Sparindex

    Udenlandske ETF’er

    Valutaveksling inkluderet

    Kurtageomkostninger som danske værdipapirer

    Mulighed for realisations­beskatning frem for lagerbeskatning

    Hjemsøgning af udbytteskat inkluderet

    Ikke altid